Siirry pääsisältöön

26.12.1986

Tänä Tapaninpäivän aamuna join aamukahvin yksin vuoteessani. Jotenkin minusta tuntui kuin olisit ollut vieläkin siinä, mutta et kokonaisena. Kuin palanen meidän yhteisistä vuosistamme, joita matkan varrella yhdessä koriin keräsimme. 
Jos sydämeni olisi jonkinlainen kori niin se ei olisi se perinteinen mitä kutsutaan herkkukoriksi. Nimittäin se olisi jotakin aivan muuta...

Kolmekymmentä ja yksi vuotta sitten tapasin sinut. 

Olisin tyhmä jos valehtelisin sanomalla että rakastuminen sinuun olisi ollut  siitä helpoimmasta päästä... Kröhöm.
Nimittäin kutsun itseäni naiseksi, joka tunsi olevansa vapaa sielu. Siellä missä tapahtui, sinne jalkani veivät. En ollut se perinteinen korko, joka jäi kaipaamaan. Mitä jos se olikin toisin päin?

Joka tapauksessa tuleva pakkasyö koreili asteillaan mittarissa. Pikku musta ei ollut se parhain vaihtoehto, mutta jotenkin halusin pukeutua juhlallisesti. Tosin kuka sitä nyt katsoisi paikallis räkälässä. Kuljin kuitenkin pää pystyssä kylänraittia kohti keskustaa. 

Halusin tanssia, jos en kenenkään kanssa niin yksin. Tuolloin musiikki kuului vain ja ainoastaan  vanhasta levysoittimesta, jonka rätinän voin vieläkin kuvitella mielessäni sulkiessani silmäni. 

Saapuessani yhtä jääkylmänä baarin eteen  kuin  jääpuikko pohjois mantereella, huomasin minun lisäkseni siinä odottavan pari muutakin. 

En koskaan polta, mutta jotenkin minun teki mieli muutamat hönkäykset tupakasta. Katselin ympärilleni, huomasin vanhan lukiokaverin seisomassa nojaten rakennuksen seinään joidenkin muiden jätkien kanssa.
Puhaltaen ulos savua, yskin keuhkoni pihalle. Ei minusta ole koskaan "harrastamaan itsemurhaa osamaksulla" päivittäin. 

Ovien avautuessa  jonon perällä odottaessa pääsyä sisälle huomasin sivusilmällä muukalaisen. Tämä komistus asteli splittarikengissään samaa katua kuin minäkin noin kymmenen kylmää minuuttia sitten. 

En kiinnittänyt enempää huomiota, sillä halusin vain sisälle täältä kylmästä. 

Sillä  välin tuo komea Splittari muukalainen tovereineen nauroi jollekin jonkun ampumalle nerokkaalle vitsille baarin ulkopuolella. 


Illan aikana sisäilma alkoi tuntua liian kuumalta, joten päätin astella ulos ottamaan happea. Sinä saavuit hetken päästä perässä. 

Huusit minulle, että täällä on reilusti lauhempaa  kuin siellä mistä itse olit kotoisin. Hymyilin vastaukseksi. Lähtiessäni takaisin sisälle, vilkaisin vielä sinuun päin. Kuullessani uudestaan naurua, joka kantautui takaani sai minut miettimään mille körähtelitte. 

Pyörähtäessä tanssilattialla kanssasi, kuin vuodet olisivat vierähtäneet siinä sivussa. 


Muistan miten ahtaasti nukuimme kaheksankymmentä senttisessä sängyssä selät vastakkain. Muistan kuinka rojahdit alas lattialle keskellä yötä ja kuinka nauroin itseni kipeäksi. Muistan ensimmäisen vuokrasopimuksen, jonka yhdessä allekirjoitimme kauniilla kaunokirjoituksella sekä harakanvarpain. 

Muistan ensimmäisen lapsemme syntyvän. Kun kävelit sairaalahuoneeseen kukkakimppu kädessä katsomaan meitä monikossa. 

Muistan kuinka sain itkeä takiasi, miten tyhmän asian takia riitelimme. Muistan kuinka sohvalla makaaminen taas uudestaan kainalossasi tuntui maailman parhaimmalle asialle koskaan. 


Kuka olisi koskaan uskonut, että sen baari-illan jälkeen pyysit minua elokuviin. Hait kotoa, istuen sohvalla tulevan appiukkosi kanssa juttelemassa niitä näitä. Kuinka kahvi sai vatsasi sekaisin, mutta joit sitä kilttinä poikana koska et uskaltanut kieltäytyä anoppisi keittämästä sumpista.  Kuka olisi uskonut että saisimme yhteisen pankkilainan maksettavaksi sekä omakotitalon. Kolme lasta sekä kasa kultaisianoutajia. Kuka olisi koskaan uskonut? 



Punasin huuleni rakkauden väriseksi.  Se väri kesti pitkään monia vuosituhansia tai ainakin niin minusta tuntui...


Tänä Tapaninpäivänä juon aamukahvini yksin vuoteessani. Jotenkin minusta tuntui kuin olisit ollut vieläkin siinä, mutta tuntemattomina palasina. 

Se kaikki olikin vain  tarina unessani, josta heräsin. 
Kysymys kuuluukin, jos sydämeni olisi jonkinlainen kori niin olisitko poiminut sen mukaasi? 
Olisimmeko vieläkin yhdessä vanhuuteen asti, kunnes kuolema meidät erottaisi?


Omistettu rakkaille vanhemmilleni, jotka tapasivat 26.12.1986.
Jotka kasvattivat minut, veljeni sekä sisareni vuosien saatossa.
Jotka antoivat meille kodin, jossa ovet olisivat ikuisesti auki.
Jotka opettivat meidät arvostamaan, rakastamaan sekä kuuntelemaan sydämemme ääntä.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Korkojen Kapina vierailulla Puoli Seiskassa!

 Korkojen Kapina pääsi toteuttamaan UNELMANSA!  Puoli Seiskan kuuluisa pinkki sohva Toteutuuko mun pitkäaikainen unelma vihdoin ja viimein? Onko tämä oikeasti totta? Yhtenä toukokuun päivänä 2023 tapahtui yksi ikimuistoisin asia... "Minua jännitti tosi paljon kun kävelin Ylen tiloihin.  En voinut uskoa sitä todeksi"  Istahdin aulan sohvalle, josta minut tultiin hakemaan sovitusti. Lähdimme Tuulianna Tolan kanssa kiertämään studioita. Pääsin näkemään miltä uutisstudio, aamutvstudio ja ohjaamo näyttivät. Kurkistin myös maskihuoneeseen jossa tapasin tuttuja kasvoja! Parhain juttu koko kierroksessa oli kuitenkin itse Puoli Seiska ohjelmasta tuttua tutumpi pinkki sohva johon vierailijalla oli kunnia istahtaa haastattelun ajaksi.  Ohjelman juontajat ja työryhmä saivat vierailijan   eli minut viihtymään kaikin tavoin. Kahvia, keskusteluja sekä pientä "haastattelupätkää" oli tiedossa pian.  Ihanan Tuulianna Tolan kanssa juteltiin minun kirjastani joka ilmestyi heinäkuussa 2

Miksi kielletty himottaa eniten?

Aina ja Ikuisesti- Päähenkilön ruutuvihosta  Muistan kuinka Islanti sai minut unelmoimaan villistä vapaudesta. Ja sitähän minä olinkin, mutta kai kuvittelin olevani tilivelvollinen sinulle tulemisistani sekä menemisistäni. Miksi? Paikallisbaarista kantautui akustinen kitaran soitto. Väki seilasi sisätiloista ulos polttamaan tuoppien kanssa. Jo heidän elämäntyylinsä sai turistin tuntemaan miten kulttuuri poikkesi jollain tasolla suomalaisesta. En tarkoita nyt tuopin tavoin, mutta jokin tunnelmassa oli täysin erilaista. Mikä?   Pitkä hiuksiset sällit naurahtelivat terassilla paikallis vitseille, joita sisäpuolelta kantautui laulun mukana.  Tilasin valkoviiniä lasillisen. Valitsen useasti sen makean version, koska... Noh satuin pitämään siitä enemmän kuin kuivasta mauttomasta juomasta.  Pohdin.  Mitä jos olisimme olleet tässä baarissa kahden? Olisimmeko tanssineet viimeiseen asti? Olisitko pyytänyt minua tanssimaan keskelle tanssilattiaa intohimoisen viimeisen hitaan?

Syntinen Askel 3/5

  Puhelin värähtää.  Käännän katseeni yöpöydälleni ja näen tuon tatuoidun muukalaisen nimen ruudulla. Yksi uusi viesti.  Huokaisen syvään. Kehoni nauttii syvästä pelosta, jännityksen tunteesta. Minä hieman tärisin.  Menen seisomaan ikkunan luokse. Katson kadulle verhojen välistä, mutta en näe siellä ketään. Tyhjä ja pimeä tie jatkui jatkumista yksin yksinäisyydessään. Valo vilkkuu yhä puhelimen näytöllä, mutta en käännä katsettani siihen kuitenkaan. Kuulen auton äänen, mutta se katoaa yhtä nopeasti kuin valomerkki kännykästäni. Huokaisen toistamiseen. Katselen yhä tielle ja näen parkissa mustan ajoneuvon. Ikkuna aukenee ja tatuoitu käsi näkyy jälleen. Muukalainen oli palannut.  Mietin lähikuukausia ja sitä kuinka nopeasti aika on vierähtänyt eteenpäin. Vasta äsken oli kiimainen ja kuuma kesä ja tämä likka kulki minihame päällä korkkareissa katuja kesäyön hämärinä pikkutunteina. Yhtäkkinen syksyn tulo, vesisateet ja pimenevät illat saivat minut jonkinlaiseen syysmasennuksen partaalle. M